Deurwaarder
Algemeen
Deurwaarders zijn belast met de formele inning van schulden en achterstanden. Meestal hebben ze naast deze formele taak ook de rol van incassobureau. Deurwaarders zijn gehouden aan formele spelregels zoals het uitbrengen van dagvaardingen en uitspraken (exploten) maar kunnen ook helpen bij betalingsregelingen.
Werkwijze
Nadat een vordering is overgedragen aan een deurwaarder roept deze de crediteur op voor een rechtszitting. In deze rechtszitting bepaalt de rechter of de vordering terecht is of niet. De crediteur kan dan verweer voeren. De rechter wijst de vordering toe of af. In het eerste geval moet degene die geld vordert op een andere manier proberen alsnog zijn geld te krijgen of het hier bij laten. Mocht de vordering worden toegewezen dan zal de deurwaarder het vonnis betekenen waarna beslag kan worden gelegd. Er zijn drie typen beslag:
Kosten
Als een vordering wordt toegewezen worden de kosten voor de invordering opgeteld bij het bedrag van de achterstand en dient de crediteur deze ook te betalen. De kosten voor een deurwaarder zijn wettelijk vastgelegd en kunnen hier worden geraadpleegd.
Beperkingen van het beslag
Bij de bepaling van het beslag zijn er beperkingen. Zo is er de beslagvrije voet, Beslagvrij Bedrag op een bankrekening en [[Inboedelbeslag|Beslag op de inboedel Mocht er sprake zijn van een beslag op de inboedel dan is het handig deze tips te checken.
Inzage
Op de site [Schuldenwijzer] kun je nagaan welke deurwaarders beslag op het inkomen hebben gelegd.
Relatie met Gemeentelijke Schuldbemiddeling/WSNP
In geval een beroep wordt gedaan op Gemeentelijke Schuldbemiddeling wordt de achterstand bij de deurwaarder meegenomen in de schuldregeling of WSNP en vervallen de beslagen. Het is dus zaak na te gaan of er sprake is van problematische schulden om van het beslag af te komen.