Bankbeslag

Uit SchuldhulpHulp
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Met de wijzigingen per 1 januari wijzigen ook de regels van het bankbeslag. Kern is de invoering van een beslagvrije bedrag en aanvullende spelregels voor deurwaarders m.b.t. het kunnen opleggen van de beslag op de bankrekening. Of er nog veel gebruik van het bankbeslag zal worden gemaakt is de vraag. In het algemeen zal loonbeslag als eerste worden gekozen.

Beslagvrij bedrag

Deurwaarders dienen bij het uitvoeren van een bankbeslag rekening te houden met het beslagvrije bedrag. Alleen op het positieve saldo dat boven het beslagvrije bedrag uitkomt maag beslag worden gelegd. Dit bedrag is afhankelijk van de gezinssamenstelling en de bedragen worden jaarlijks vastgesteld. Ook voor banken geldt het beslagvrije bedrag. Indien er schulden zijn dan mag de bank in geval van achterstand alleen het bedrag op de rekening boven het beslagvrije bedrag gebruiken om daarmee de schuld af te lossen.

In onderstaande tabel staan de bedragen voor 2021:

Gezinssamenstelling Beslagvrij bedrag
Alleenstaande € 1661.40
Alleenstaande met kind(eren) jonger dan 18 jaar € 1779.52
Gehuwden zonder kinderen jonger dan 18 jaar € 2199.34
Gehuwden met kind(eren) jonger dan 18 jaar € 2317.45


Overige regels

Naast het beslagvrije bedrag zijn er ook Bog aanvullende regels:

  • Er moet sowieso een titel zijn (bijvoorbeeld een gerechtelijke uitspraak voordat een bankbeslag mag worden opgelegd,
  • Het bankbeslag mag maar één keer per maand worden uitgevoerd,
  • Het beslagvrije bedrag geldt per bankrekening. Voorbeeld: als iemand (alleenstaand zonder kinderen) twee bankrekeningen heeft met daarop een saldo van € 1.700 dan bedraagt het beslag ten hoogste € 38,60 (€1700-€1661.40) per rekening. Heeft diezelfde persoon één bankrekening met daarop een positief saldo van € 3.400 dan bedraagt het beslag ten hoogste € 1738,60 (€3400-€1661.40),

Kosten voor de uitvoering

Banken kunnen kosten in rekening brengen voor het uitvoeren van het beslag (maximaal € 80,--). Daarnaast mag de deurwaarder hiervoor ook een bedrag in rekening brengen dat gemaximaliseerd is op € 85,36. Daarnaast mogen ook nog andere kosten inrekening worden gebracht waardeerde rekening vrij snel oploopt tot meer dan € 300 voor de kosten van de deurwaarder. Wordt er uiteindelijk na onderzoek door de deurwaarder geen bankbeslag gelegd dan mogen deze kosten rederlijke wijs niet bij de klant in rekening worden gebracht.