De hopeloze situatie

Uit SchuldhulpHulp
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Veronderstel de situatie dat je met een cliënt te maken krijgt waar de maximale roodstand is bereikt op de salarisrekening en er een stapel brieven ligt m.a.w. de chaos op financieel gebied is compleet. Waar moet je dan beginnen, je client is angstig en rent van de ene aanmaning naar de andere en controle over de uitgaven ontbreekt.

  • De eerste stap is rust aanbrengen: Neem met de client de stappen door die gezet gaan worden en spreek af dat alleen geld wordt uitgegeven om van te leven (de achterstanden zullen dus nog even oplopen). Wees directief/sturend maar treedt niet in de verantwoordelijkheid van de client.
  • De tweede stap is om na te gaan of er sprake is van een crisissituatie: Dreigt woninguitzetting/verkoop van het huis of dreigt energieafsluiting. Maatregelen die je kunt treffen staan hier opgesomd.
  • De derde stap is nagaan of er in de stapel brieven exploten van deurwaarders die onnodig de hoogte van de achterstanden verhogen. Neem contact op met de deurwaarder en probeer uitstel te krijgen in de procedure (leg dit ook vast). In een rechtszitting kun je dit gebruiken om de rechter mild te stemmen hoewel de kans van slagen natuurlijk ongewis blijft. Evt. en afhankelijk van de situatie kan met de alle of de voornaamste crediteuren contact worden opgenomen en worden gevraagd om coulance wat betreft het incassotraject. Let wel op met banken: deze kunnen de roodstand stopzetten met alle gevolgen van dien.


Als je hier inzicht in hebt kun je aan de slag met de oplossing van de achterstanden. Orden de administratie (of laat dit de client doen, evt samen met jou), stel een budgetplan en schuldenoverzicht op en spreek met de client een moment af waarop er genoeg geld is om vanaf dat moment de vaste lasten te betalen. Tot dat moment is er dus geen geld om vaste lasten te betalen dus zullen de schulden nog verder oplopen.

Spreek ook af dat de client vanaf dat moment die vaste lasten ook gaat betalen (maak desnoods een overzicht van de vaste lasten en de vervaldatum voor betalen) en dat er vanaf dat moment geen sprake meer kan zijn van nieuwe of hogere schulden of achterstanden. Staat de salarisrekening rood overweeg dan ook om evt. een twee rekening (zonder roodstand) te openen waarop het salaris/de uitkering kan worden gestort en waarvan de vaste lasten kunnen worden betaald (blokkeer op de oude rekening dan wel dat er van die rekening nog geïncasseerd kan worden).
Hierna kun je dan de stappen zetten om te komen tot het oplossen van achterstanden en schulden.