Schuldenoverzicht

Uit SchuldhulpHulp
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het op orde krijgen van de financiën bestaat uit vier stappen. Het schuldenoverzicht is de tweede stap in het vier stappenpplan:

  1. Het ordenen van de administratie
  2. Opstellen van het budgetplan (overzicht van de inkomsten en uitgaven)
  3. Het schuldenoverzicht (indien nodig)
  4. De schuldenregeling of financieel plan (voorspelling van de toekomst o.b.v. stap 2 en 3).


Schuldenoverzicht

Het schuldenoverzicht geeft een overzicht van de schulden en op basis daarvan de bedragen die kunnen worden afgelost. Basis hiervoor is het budgetplan met een afloscapciteit van € 270. Soms is het moeilijk om alle schulden te achterhalen. Indat geval vind je op deze pagina een overzicht van (Mogelijke) websites/organisaties waar je ze kan vinden.

Naam Bedrag % van totale schuld Aflosbedrag per maand1
Wehkamp € 3,500 59% € 160
Energie € 800 14% € 37
Huur € 1,200 20% € 55
Verzekeringen € 400 7% € 18
Totaal Achterstand € 5,900 100% € 270

1) In dit geval is de achterstand in 22 maanden oplosbaar (€ 5900/€ 270). Wordt rekening gehouden met het vakantiegeld in mei dan is de achterstand zelfs in 13 maanden oplosbaar.

Met deze gegevens kun je met de crediteuren het gesprek aangaan over een betalingsregeling. Let daarbij wel op dat je ruimte houdt voor tegenvallers. Het kan daarom beter zijn om bijvoorbeeld 90% van de afloscapaciteit te gebruiken. Zo voorkom je heronderhandeling.

Naar stap 3: De schuldenregeling/financieel plan

Nu je een Budgetplan en een Schuldenoverzicht hebt ga je naar de derde stap: de prognose van de financiën van de client. Deze is hier te vinden.


Zie ook: Budgetplan, Schuldregeling, Vaste Lasten Schema enExcel versie voor eigen gebruik