Digid en werken op afstand

Uit SchuldhulpHulp
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Nu begeleiden op afstand het nieuwe toverwoord is loop je tegen praktische problemen op. Kon je voorheen samen met de klant bijvoorbeeld met Digid inloggen om meer informatie over toeslagen te vinden nu kan dat niet meer. Om nu toch informatie te vinden kun je de klant natuurlijk op afstand begeleiden zoals hier wordt uitgelegd om zo proberen informatie te vinden maar soms lukt dat niet.


Gelukkig kun je met wat simpele aanpassingen dit probleem dan oplossen. Kern van de oplossing is dat de klant twee traps authenticatie inschakelt bij digid. Na het invoeren van een gebruikersnaam en wachtwoord krijgt de klant dan een sms (op zijn mobiele telefoon) of een gesproken sms (op een vaste lijn). Hoe dat werkt wordt op deze pagina uitgelegd.


Heb je dus bijvoorbeeld toegang tot digid nodig maak dan gebruik van deze mogelijkheid. Je kan dan nooit inloggen met digid/wachtwoord van de klant zonder dat de klant daarvoor toestemming geeft met de code die via sms aan de klant is gestuurd. Dat voorkomt discussie achteraf over misbruik.Machtigen


Je kunt natuurlijk ook kiezen voor het (eenmalig) machtigen voor een handeling met digid. Deze werkwijze is niet aan te raden als je als adviseur mensen helpt. Mocht je dat toch willen dan kun je hier daar meer over lezen.