Screensharing

Uit SchuldhulpHulp
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Op afstand meekijken op het scherm van de klant kan met een aantal tools. Idee is dat je verbinding maakt met de computer van je klant (of je klant kijkt mee op jouw computerscherm). We leggen het uit met drie tools:

  • Zoom
  • Skype
  • Teamviewer

Er zijn er vast meer. Mogelijk gebruik je één van de eerste twee al, vandaar daarover een korte uitleg. Wat betreft Teamviewer leggen we iets meer uit omdat deze wellicht minder bekend is maar qua installatie en gebruik eenvoudiger is dan de eerste twee. D

Wat is nodig?

Jij zowel als je klant dient te beschikken over een computer die verbonden is met Internet en dat natuurlijk op beide computers hetzelfde programma (Zoom, Skype of Teamviewer) is geïnstalleerd. Daarnaast is het handig om via de telefoon met elkaar te praten totdat er een verbinding is gelegd tussen de twee computers en je elkaar (via de computer 😊) kunt horen in geval van zoom en skype. Hoe je contact kunt leggen we hier niet uit (m.u.v. teamviewer). We gaan er van uit dat je weet hoe je via zoom/skype contact kunt leggen met iemand anders.

Zoom

Ik ga er dus van uit dat je al communiceert met de klant via zoom, de klant hoort en het scherm wilt delen. In deze video wordt uitgelegd hoe de klant zijn scherm kan delen. Bekijk die dus even en leg daarna aan de klant uit wat hij/zij moet doen. De uitleg in de video is in het engels maar spreekt voor zich.

Skype

Ook in dit geval ga ik er dus van uit dat je al communiceert met de klant via Skype, de klant hoort en het scherm wilt delen. Leg uit aan de klant dat hij in Skype op de knop scherm delen (zie hieronder) zal moeten klikken waarna het bureaublad wordt gedeeld. Meer info is hier te vinden

Epyks.jpg


Teamviewer

Als laatste is er dan teamviewer mocht je geen skype of zoom gebruiken. De installatie is eenvoudig (vergeet niet de klant bij de installatie te begeleiden 😊), vergt geen gebruikersaccount (scheelt inloggen) en de stappen zijn simpel.


Welke stappen dien je te doorlopen?

Stap 1: Installeren

Klik hierom het programma te downloaden en start daarna de installatie door het gedownloade programma te starten. Na de waarschuwingen die windows mogelijk geeft (altijd bevestigend beantwoorden) krijg je onderstaand installatiescherm te zien. Klik bij 1 (zie hieronder) aan dat je teamviewer "privé/niet commercieel" wilt gebruiken (dan is het programma nl. gratis) en klik daarna bij 2 om de installatie te starten (mogelijk komt hierna windows nogmaals met een waarschuwing waarop je wederom bevestigend antwoord). Verder hoef je niks te doen dan na installatie bevestigend te beantwoorden op de laatste vraag van het installatieprogramma.

Tv1.jpg

Stap 2: Gebruiken

Na installatie zal er op zowel jouw als de klant zijn bureaublad dit icoon staan:

Teamviewer icoon


Als je er dubbel op klikt zal op zowel jouw als je klant zijn scherm het onderstaande scherm te zien zijn. Vraag aan de klant allereerst zijn "Uw id" (1) voor te lezen en vul die bij 2 in. Hierna wordt om het wachtwoord gevraagd dus vraag de klant om zijn wachtwoord (bij 1). Hierna kun je meekijken (of het scherm zelf bedienen) op het scherm van de klant.

Inlogscherm


stap 3: Afsluiten

Als je klaar bent kun je de sessie beëindigen door op het zwarte kruis - zie hieronder bij 1 te klikken. Hierna verschijnt nog een nag scherm dat je gewoon kunt wegklikken. Bij de klant wordt op dat moment ook de sessie beëindigd en verdwijnt teamviewer uit het scherm

Afsluiten teamviewer


Veiligheid

Teamviewer is veilig. Telkens als je het opstart zal het wachtwoord wijzigen dus is het onmogelijk opnieuw in te loggen zonder dat je van de klant dat nieuwe wachtwoord hebt gekregen. Vertrouwt de klant het niet vraag dan aan de klant zijn computer te herstarten om zo zekerheid te geven.

Lukt het allemaal niet?

Neem dan contact op met Dick Jan.. Dan praat ie je door de installatie of gebruik heen. Moeilijk is het niet, wel makkelijk :-)