Rechtshulp

Uit SchuldhulpHulp
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Rechtshulp is er in vele soorten en maten. Zo is er misschien een rechtsbijstandverzekering of is iemand lid van een vakbond. In die gevallen kan gebruik worden gemaakt van de juridische dienstverlening van deze organisaties. Bij onze doelgroep zal er meestal sprake zijn van te weinig geld voor commercieel juridisch advies. Daar ligt op deze pagina dan ook de focus op.

Juridisch loket

Het Juridisch Loket is voor de meeste soorten juridische hulp het startpunt. Een (gratis) afspraak kan altijd worden gemaakt en afhankelijk van inkomen en vermogen kan verder worden geholpen. Telefonisch kan elke dag contact worden opgenomen en er zijn ook inloopspreekuren die per plaats kunnen verschillen. Afhankelijk van de vraag (en inkomen) zal worden bepaald welke hulp kan worden geboden. Mocht het Juridisch loket niet kunnen helpen, bijvoorbeeld omdat het inkomen te hoog is, dan wordt doorverwezen naar een advocaat of mediator. Verder staan op de site veel voorbeeldbrieven waar gebruik van kan worden gemaakt.

Landelijk netwerk Gratis advocaten

Feitelijk verlenen de advocaten van het Landelijk netwerk Gratis advocaten dezelfde diensten als het juridisch loket voor een eerste advies. Qua kosten is het zo dat het bedrag voor een eerste afspraak bij zowel een advocaat van dit netwerk als het juridisch loket gratis is.

Kosten

Zoals eerder gezegd bedragen de kosten van de eerste afspraak € 0,-- (bij zowel Juridisch Loket als Landelijk netwerk Gratis advocaten).
Is de inschatting van de advocaat dat een procedure kans van slagen heeft, dan wordt een eigen bijdrage verwacht.

De eigen bijdrage (zie hieronder) is afhankelijk van het fiscaal (gezins)inkomen en de samenlevingsvorm.

Voor mensen met een inkomen op sociaal minimum (of vlak daarboven) hoeft er feitelijk geen eigen bijdrage te zijn door gebruik te maken
van de bijzondere bijstand in combinatie met een korting die de advocaten geven.

Daarboven stijgt de eigen bijdrage doordat de tegemoetkoming in de kosten van de overheid afneemt. De eigen bijdrage is wel gemaximeerd, zodat de kosten hierboven altijd worden vergoed.

Boven een bepaald (gezins)inkomen is er geen tegemoetkoming meer en dient de klant de volledige kosten van de advocaat zelf te betalen.

Meer informatie en eigen bijdragen

Meer informatie en tarieven van de eigen bijdrage voor alle vormen van juridische begeleiding zoals bij scheiding, mediation of personen- en familierecht zijn op de pagina van de Raad voor de Rechtspraak te vinden.

Rechtwijzer.nl

Soms zoek je een eerste stap in juridische ondersteuning. De site Rechtwijzer.nl van de raad voor de rechtspraak kan dan een eerste bron van informatie zijn en kan je wellicht op weg helpen.

Collega hulpverleners

Soms is kennis dichterbij dan je denkt. In het netwerk van hulpverleners van je organisatie zijn er meestal wel mensen met specifieke kennis of ervaring op juridisch gebied. Weet je niet bij wie je moet zijn, dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met je coördinatoren. Zij hebben overzicht, en kunnen je in contact brengen met een collega hulpverlener.

Websites

Het stikt op het Internet van commerciële en non-commerciële instellingen. Let dus op bij wie je je informatie ophaalt. Betrouwbare non-commerciële websites zijn naast het Juridisch Loket: