Leefgeldrekening

Uit SchuldhulpHulp
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De leefgeldrekening is een tweede bankrekening naast de bestaande bankrekening. Op regelmatige basis (evt. via automatische overschrijving) wordt er een bedrag overgeboekt naar de leefgeldrekening waarmee clienten hun dagelijkse uitgaven voor levensmiddelen, kleding etc. kunnen betalen. Van de eerste rekening waarop het salaris wordt gestort worden de vaste lasten betaald (liefst per incasso) en evt. bedragen gespaard voor uitgaven onvoorzien.


De pinpassen van deze eerste rekening worden vernietigd waardoor deze rekening niet gebruikt kan worden voor dagelijkse uitgaven (of kan hier een maximum op worden gezet i.g.v. deze pas nodig is voor authenticatie van transacties (Rabobank en ABN-Amro). Hierdoor kan er minder gemakkelijk gebruik worden gemaakt van het saldo op de eerste rekening bij de dagelijkse betalingen. En als het dan incidenteel voorkomt dat de leefgeldrekening leeg is dan kan er altijd geld van de eerste bankrekening worden overgeboekt. Voorwaarde is wel discipline bij de client.


Byzonderheden Mobiele telefoons/tablets houden natuurlijk toegang tot de eerste rekening. Evt. kan met de client worden afgesproken om hier het maximaal over te maken bedrag te verkleinen of dat de app wordt gedeauthenticeerd.

Tip Bij de meeste banken kun je saldo alerts instellen. Krijgen de cliënten een sms als een rekening onder een bepaald saldo zakt (soms zelfs voor meerdere bedragen mogelijk). Hierdoor krijgt je cliënt dus een reminder op ‘geldgevoelige’ momenten op de rekening.