Gratis Vog

Uit SchuldhulpHulp
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Als schuldhulporganisatie kun je in aanmerking komen voor een gratis VOG. De stappen die je dient te zetten zijn de volgende:

Aanvraag E-Herkenning

Vraag E-Herkenning aan (een soort DIGID alleen dan voor bedrijven en instellingen). Het herkenningsniveau is E2 en kost ongeveer € 40 per jaar. Bedrijven waar je E-Herkenning kunt aanvragen staan hier. Uitleg over E-Herkenning staat ook op de site van GratisVOG.

Aanvraag gratis VOG

De procedure voor het aanvragen van de gratis VOG staat op deze pagina.

Aandachtspunten

Basisgegevens eigen organisatie

Voor de aanvraag is een aantal gegevens nodig over de organisatie (KVK-nummer bijvoorbeeld). Op de site van de Kamer van Koophandel kun je deze gegevens heel snel voor jouw organisatie opzoeken.

Gedragscode

Je moet aantonen dat er een gedragscode binnen de organisatie bestaat. Heb je die niet, neem dan contact op met LSP SHM of gebruik het contract dat je met de hulpverlener sluit zoals deze Ten slotte moet je motiveren waarom je vindt in aanmerking te komen voor de gratis Vog. Onderstaande tekst komt van SHM Wijk bij Duurstede en kan gebruikt worden (even knippen en plakken)

Voorbeeld:
Onze vrijwilligers (SchuldHulpMaatjes) bieden hulp aan mensen die te maken hebben met schulden of dreigende schulden.

Door de stress, die ontstaat bij het hebben van schulden en betalingsachterstanden is wetenschappelijk vastgesteld dat het IQ van betrokkene aanzienlijk terug loopt, hetgeen weliswaar tijdelijk kan zijn. Hierdoor zijn zij kwetsbaar en gevaarlijk gemakkelijk te beïnvloeden.

Nadja Jungmann - lector aan de Hogeschool Utrecht:'Door stress die langdurige schulden opleveren, daalt je IQ gemiddeld met 13 punten'Als mensen financiële problemen hebben, gaan ze bij de dag leven en daalt zelfs tijdelijk hun IQ. Door allerlei hersenonderzoek met de MRI komen we er steeds beter achter dat mensen die in armoede opgroeien een wat andere hersenontwikkeling hebben. Want als ik opgroei met veel crises die op de korte termijn opgelost moeten worden:

  • Er is NU geen eten
  • Er is NU geen kleding
  • Ik heb NU geen schoenen
  • Mijn vader is NU boos, omdat hij dronken is
  • Mijn moeder is NU onberekenbaar, omdat…

Vul het allemaal maar in, wat leer je dan als kind? Je leert vooral op de korte termijn te acteren en je leert dus niet plannen en monitoren. Je gaat jezelf ook niet zien als een instrument om verder te komen.'Alhoewel onze hulpvragers strikt genomen niet tot de groep van verstandelijk beperkten gerekend kunnen worden, zorgt de stress door schulden en betalingsachterstanden dat het denkvermogen dusdanig (meestal tijdelijk) beïnvloed wordt dat men verkeerde keuzes maakt en men niet in staat is juiste beslissingen te nemen, dus ook op financieel vlak. Dit raakt natuurlijk ook de kinderen in gezinnen waar dit speelt. In 78% van de gezinnen die landelijk door SchuldHulpMaatje geholpen worden zijn kinderen onder 18 jaar betrokken.'Het lijkt ons daarom volstrekt logisch onze vrijwilligers een gratis VOG te verstrekken. Ons verzoek is, om op basis van bovenstaande motivatie en de voorwaarden voor de gratis VOG, onze stichting toe te laten tot de Regeling Gratis VOG (Elke vrijwilliger die werkt met kinderen of met mensen met een verstandelijke beperking).

Tip

  • In de aanvraagprocedure wordt gevraagd gedragscode en motivatie als document op te laden. Bewaar ze in elk geval tot de aanvraagprocedure is afgerond. Soms komen de bijlagen niet mee en wordt naderhand gevraagd ze te mailen.
  • Op de website van Gratis VOG staat dat de procedure tot acht weken kan duren. Ervaring leert dat dit twee tot vier weken duurt.