SchuldhulpHulp:Technische tips

Uit SchuldhulpHulp
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Op deze pagina staat een aantal tips over het opmaken van pagina's. Voor het gemak..... Als ik over de rich-editor spreek, bedoel ik de editor die je kiest door op "Bewerken" te klikken. 
Als ik het heb heb over de editor, dan bedoel ik de editor die je krijgt, als je op "Edit source" klikt

Nieuwe Pagina aanmaken en teksten bewerken

Wil je liever zien hoe je een nieuwe pagina aanmaakt of tekst aanpast klik dan hier voor een video waarin ik je laat zien hoe je een pagina kunt aanmaken en teksten kunt aanpassen.

Nieuwe Pagina aanmaken

Wil je een nieuwe pagina aanmaken, dan is dat het eenvoudigst te doen door te zoeken naar de titel van de Pagina die je wilt aanmaken. Als voorbeeld heb ik gezocht op "Uitleg", waarna in het zoekresultaat onderstaand scherm verschijnt:

Zoekresultaat

Door nu op uitleg te klikken opent de pagina Uitleg en kun je deze gaan bewerken en opslaan. Hierna kun je op andere pagina's naar deze pagina verwijzen. HOe leg ik hieronder uit.


Tekst bewerken

Het bewerken kan op een manier zoals je die in normale tekstverwerkers gewend bent. Je kunt gaan tikken, teksten vet of cursief maken, links rechtsuitlijnen etc. Door over de knoppenbalk met je muis te hoveren (dwz aanwijzen maar niet er op klikken) krijg je uitleg per knop zoals je hieronder kunt zien:

Knoppenbalk

Uitleg bijzondere knoppen

Meest voorkomende onbekende knoppen (ik neem aan dat je vet en cursief herkent)

  • De knop Paragraph gebruik je voor kopjes op de pagina. Advies is om een pagina altijd te beginnen met een algemene tekst met daaronder een pagina-indeling. De software genereert op basis van de kopjes een inhoudsopgave op de pagina (zie boven aan deze pagina het blauwe gedeelte)
  • De knop link kun je gebruiken om te verwijzen naar een andere interne of externe pagina. Dat doe je door de tekst te selecteren en daarna op de linkknop te drukken (geel gearceerd in bovenstaand plaatje) en hier aan te geven naar welke pagina je wilt verwijzen (let op of het een interne of externe pagina is). Wil je naar een paragraaf op een pagina verwijzen, gebruik dan de volgende notatie TitelPagina#TitelParagraaf. In deze tekst dus " Technische Tips#Tekst bewerken" (zonder aanhalingstekens natuurlijk)

Meest voorkomende problemen

  • Als je tekst uit een ander programma kopieert, kan er in de achtergrond technische code meekomen. Effect is dan dat je vreemde tekst te zien krijgt, als je de pagina opslaat. Daarom is het beter om tekst plat te kopiëren door de toetscombinatie ctrl shft V (windows) of alt cmd V (Apple) te gebruiken.
  • Als in een link van een extern adres van een website spaties staan, kan het resultaat zijn dat een link niet werkt. Vervang in dat geval de spaties door een underscore ( _ ) in het adres.
  • Mocht na het maken van een paragraaftitel de tekst eronder worden meegenomen, draai dan de wijziging terug en voeg voor en na de titel een [enter] toe. Hierna kun je de tekst markeren als een paragraaftitel.

Tot Slot<

Niet vergeten natuurlijk om aan het eind de pagina te bewaren (wijzigingen opslaan) helemaal beneden (evt. kun je eerst het resultaat bekijken) en op andere pagina's naar je nieuw gemaakte pagina te verwijzen. En verder wees niet bang dat er iets misgaat. Alles is i.s.m. de beheerder makkelijk aan te passen of te repareren. EN lukt iets niet en ben je langer dan 10 minuten aan het prutsen... bel DJ.

Uploaden bestand en overzicht bestanden

Nieuw bestand (plaatje, excel etc...)

Het uploaden van bestanden doe je door in het paginamenu te kiezen voor"Bestand uploaden". Je komt dan in onderstaande pagina die zelfverklarend is:

BestandUploaden.jpg

Na op akkoord te drukken wordt het bestand ge-upload en verschijnt deze pagina:

BestandUploaden2.jpg

Nieuwe versie van bestand uploaden

Als je een bestaand bestand door een nieuwe versie wilt vervangen ga dan naar het bestandoverzicht :

BestandsOverzicht0.jpg

Klik op de naam van het bestand dat je wilt vernieuwen. Je komt dan in dit scherm:

BestandsDetailPagina0.jpg

Klik op een nieuwe versie uploaden waarna het volgende scherm verschijnt (zelfverklarend):

BestandUploaden.jpg

Twee mogelijkheden

Een waarschuwing als tussenstap

Na het selecteren van je lokale bestand en links onderaan op bestand uploaden klikken kan het volgende scherm verschijnen:

BestandUploadWarning0.jpg

Wat er gebeurt, is dat de software controleert of het bestand echt is gewijzigd en als dat het geval is, krijg je een waarschuwing. Door op "waarschuwing negeren" te klikken wordt de nieuwe versie geforceerd over de oude versie gezet. Is de versie exact gelijk aan de huidige versie op de kennisbank, dan wordt de upload geweigerd (waarom zou je dat überhaupt willen doen?). Hierna kom je in het scherm zoals in de volgende stap aangegeven.

Geen waarschuwing

Als er geen waarschuwing komt, ga je terug naar de bestanddetailpagina zoals hieronder weergegeven:

BestandsDetailPagina1.jpg

Invoegen koppeling naar een bestand

Soms is het nodig om te linken naar een bestand dat je hebt geüpload. Denk aan formulieren (altijd pdf gebruiken) of excelsheets etc. Advies hierbij is om pdfs of andere documenten alleen te gebruiken als het echt niet via een pagina kan. Reden is dat de kennisbank de inhoud van PDFs niet indexeert en de inhoud dus ook niet wordt geïndexeerd voor de zoekfunctie.Het koppelen van een bestand gaat door een hyperlink te maken naar de paginatitel van een opgeladen bestand. Verander om de tussenpagina te voorkomen het woord "bestand" door "media":

linkVoorbeeld 1

Met deze voorbeeldlink zie je hoe dit in de praktijk werkt.
Deze oplossing leidt ertoe dat het bestand in dezelfde pagina opent in geval van een pdf (bijvoorbeeld) of wordt gedownload (dit is afhankelijk van de browserinstellingen). Gebruik je een excelsheet dan wordt die meteen gedownload. Bij het gebruik van pdf is de gebruiker na het klikken van de link meteen uit de kennisbank. Vandaar dat het raadzaam is om i.g.v. pdfs het adres als externe link op te nemen zodat deze in een nieuw venster/tabblad wordt geopend. In het geval van het voorbeeld hierboven dus:

LinkVoorbeeld2.jpg

Het effect zie je met deze voorbeeldlink 2 (voorkeur)

Hoe maak je van een geüpload bestand een externe link als je wilt verwijzen naar een pdf?

Ga naar Speciale Pagina's/MediaOverzicht en Uploads en selecteer Bestandenlijst. Onderstaand scherm verschijnt:

Overzicht documenten en bestanden

Klik op de naam van het bestand waarna je wilt linken zoals met de pijl hierboven aangegeven. Je komt dan in onderstaand scherm.

Detailscherm bestand

Door nu met de rechtermuis op de bestandsnaam te klikken (rode pijl) en hierna de link te kopiëren (gele pijl) kun je een externe link (in dit geval https://www.schuldhulphulp.nl/wiki/images/1/1f/BriefenAanvraagsetSHVZoetermeer2021.pdf ) kopieren en als externe link in je tekst opvoeren. Het bestand staat dan wel binnen de kennisbank (handig vanwege versiebeheer/backup etc.) maar zal door deze werkwijze in een nieuw venster/tabblad opnemen.


Uploaden plaatjes

Nieuw plaatje (rich editor)

Het uploaden van plaatjes gaat op zich eenvoudig mits je de volgende uitgangspunten hanteert:

bestandupload scherm 1
bestandupload scherm 2

Bestaand plaatje

Stap 1 de naam van het bestand

De naam van het bestand vind je door naar de lijst op deze pagina te gaan en daar op de naam van het bestand te klikken. Dat levert onderstaande pagina op:

BestandsNaamPagina.jpg

Voorbeeld: in dit geval is dus de naam: Bestand:Zoekstructuur.jpg (let op hoofdlettergevoelig).

Stap 2 Invoegen van het plaatje

Open nu de pagina waar je het plaatje in wilt plaatsen en klik op "edit source".

Voeg nu op de plaats waar je het plaatje wilt invoegen de volgende code op:


[[Bestand:Zoekstructuur.jpg|600px|left|middle|bestandupload scherm 1]]


Legenda:


Naam van de pagina

Grootte van het plaatje

Horizontale positie van het plaatje (left, middle, right)

Bijschrift bij het plaatje


Er zijn meer mogelijkheden. Maak dan gebruik van de rich editor, selecteer het plaatje en daarna het plaatjesicoon in de menubalk. De reden voor deze omslachtige methode is dat we de kennisbank in het Nederlands gebruiken en de editor Engels :-(. Effect is dat bij het selecteren van een bestaand plaatje automatisch het woord file voor de naam wordt gezet en daardoor gaat het steeds mis. Punt om wellicht later te verbeteren.

Tip

Soms gebeurt het dat tekst van een volgende paragraaf naast het plaatje begint. Door eerst een tabel te selecteren van 1x1 en hierin het plaatje te plaatsen wordt dat voorkomen.
Als plakken in de tekstverwerker niet werkt

Zeker als je teksten uit een ander systeem haalt, kan de editor daar moeite mee hebben, omdat er bijvoorbeeld onzichtbare opmaakcode mee wordt gekopieerd. De oplossing is dan te plakken met [shift][ctrl][V] (windows) of [alt][cmd][V] (Apple). Let ook op... soms komt er code met de tekst mee waarmee de kennisbank niet kan omgaan. In dat geval kun je de tekst schonen door gebruik te maken van de Editor (edit source)

Tooltip

Soms heb je een begrip in je tekst dat je even kort wilt toelichten. Dan kun je in de editor de volgende code toevoegen: {{#tip-info: tekst die je wilt tonen}}. Dit levert dan een vraagteken op zoals achter deze regel

Hernoemen Pagina

Het hernoemen van een pagina doe je door in de menubalk op "meer" en "hernoemen" te klikken. In onderstaand scherm kun je in de cirkel een nieuwe naam aan een pagina geven (alle cijfers, letters en tekens zijn toegestaan). Laat daarnaast alleen het vinkje staan bij de pijl, zodat de pagina door de oorspronkelijke links nog gevonden kan worden. Als het andere vinkje aan staat zorgt dit ervoor dat je een tussenpagina krijgt, waarin staat dat de pagina is verplaatst naar een nieuwe Naam. Vandaar dat het het handigst is dit vinkje niet aan te zetten. Tenslotte druk je op hernoemen om de pagina te hernoemen.

HernoemenPagina0.jpg

Prijspeil

Mocht je iets op een pagina hebben staan dat regelmatig geactualiseerd dient te worden, denk aan de hoogte van toeslagen bijvoorbeeld voeg dan in de editor de volgende code bij het te actualiseren onderwerp in: <!--Prijspeil 2021--> Bij het zoeken van te actualiseren onderwerpen kun je dan met het woord prijspeil die gegevens vinden. Het jaartal dient om aan te geven uit welk jaar het bedrag of ander gegeven stamt.

Sitestatics

Als je sitestatics wilt zien kun je naar deze pagina of deze pagina. Wel even via djb een account aanvragen :-)


Terug naar de bovenkant

Dat kun je bereiken door deze code in de pagina op te nemen <div id="BackToTop" class="noprint" style="background-color:#DDEFDD; position:fixed; bottom:32px; left:2%; z-index:9999; padding:0; margin:0;"><span style="color:blue; font-size:8pt; font-face:verdana,sans-serif; border:0.2em outset #ceebf7; padding:0.1em; font-weight:bolder; -moz-border-radius:8px; "> [[#top{{!}} Back to the Top ]]</span></div>

Wijziging Tekstverwerker 

Met de update naar de nieuwe versie van de kennisbanksoftware (versie 1.37 op 14/12/2021) is er ook een wijziging meegekomen in de additionele software die niet voorzien was 😕. Het betreft de rijke tekstverwerker die je te zien krijgt als je op deze knop drukt:

TextverwerkerAanpassing1In het tekstverwerkingsscherm zie je dan nl. een nieuwe knoppenbalk die er alsvolgt uitziet:

TekstverwerkingsknoppenbalkHoewel de functies hetzelfde zijn zijn er nu meer mogelijkheden zoals bijvoorbeeld aanpassing van het lettertype en de grootte (stel voor steeds hetzelfde lettertype te gebruiken zodat er i.i.g. eenheid qua lay out is). Wellicht mis je mogelijk een aantal functies echter die komen te voorschijn als je op de ... aan het eind van de knoppenbalk drukt(zie hieronder). Als je daar nl. op clickt verschijnen de extra (en minder vaak gebruikte functies):

Tekstverwerker extra knoppen

Door op de knop (hier aangegeven met het rode ballonnetje) te drukken komen de extra menufuncties beschikbaar zoals je kunt zien (hier aangegeven met het rode ballonnetje).

Overige wijzigingen

De tekstverwerker is daarnaast voorzien van een wat frisser uiterlijk echter de functies en manier van werken blijft verder hetzelfde. Een voorbeeld daarvan is het uploaden van plaatjes die er nu zo uitziet:

Tekstverwerker nieuw scherm uploaden van plaatjes

Uitleg per knop

Door met je muis op een knop te gaan staan (en niet te clicken krijg je uitleg wat een knop doet en betekent. 

Check of links nog werken

Wil je een overzicht van alle externe links dan kun je op deze pagina terecht. Kies je hierbij voor rotten links dan zien je de links en de pagina's die mogelijk niet werken.


Heb je nog vragen opmerkingen of werkt iets niet...

Het aanbod geldt nog steeds.... Lukt je iets niet en ben je langer dan 5 minuten met iets bezig zonder resultaat... Bel me even (06 19262015). Kijken we er samen na. Binnenkort zal de tekst bovenaan deze pagina worden aangepast met de nieuwe lay out. 


Groeten,DJ