Kandidaat Hulpverlener

Uit SchuldhulpHulp
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Als je erover denkt vrijwilliger te worden, wil je natuurlijk weten hoe je dat kunt worden en wat er van je verwacht wordt. Op deze pagina leggen we dit (in het kort) uit, zodat je voor jezelf kunt bepalen of je past bij het werk dat we doen.

Aard van het werk

Als hulpverlener ga je gezinnen begeleiden die geldzorgen hebben. Dat is niet makkelijk. Je komt op het terrein waarin je een resultaat wilt halen (het gezin leren zelfstandig een financiële huishouding te voeren), terwijl je om dat te bereiken een vertrouwensband moet hebben met het gezin. Dat vergt daadkracht en inlevingsvermogen en daar de balans in vinden. Je komt bij gezinnen thuis over de vloer, maakt ze mee in hun dagelijks leven, zult ze helpen, sturen en je kunt soms geconfronteerd worden met andere spanningen als gevolg van de geldzorgen. Het vergt dus naast inlevingsvermogen en zeker ook volharding, soms accepteren dat dingen niet lopen zoals je zou willen en je daaraan aanpassen. Daar tegenover staan andere punten zoals tevredenheid als een stap in je plan slaagt. Als je de begeleiding kunt afsluiten, blijft uiteindelijk één ding over: het resultaat dat je hebt geboekt: Je ziet een gezin in rust komen, tevreden zijn over je begeleiding en vooral geen geldzorgen meer hebben. Je hebt het verwoestende effect van geldzorgen bij het gezin weggehaald.

Ieder begeleidingstraject is overigens anders. Soms hoef je alleen budgetbegeleiding te geven (in balans brengen van inkomsten en uitgaven), in een ander geval zijn er aanzienlijke achterstanden en moet je het gezin ook begeleiden om de achterstanden in te lopen. Soms is het rennen, als een crediteur bijvoorbeeld besluit een deurwaarder in te schakelen, soms is het een maandelijks bezoek waarin je met het gezin de inkomsten en uitgaven van de afgelopen maand doorneemt.

Wat vraagt het werk van je

De lijst die we hieronder opsommen, beschrijft de ideale hulpverlener. Gelukkig bestaat die niet, dus ook al merk je dat je niet op alle vlakken even goed bent, laat je dan daardoor niet afschrikken. Welke geestelijke bagage heb je nodig, als je gezinnen met geldzorgen wilt begeleiden:

  • Inlevingsvermogen: je kunnen verplaatsen in de situatie van het gezin met geldzorgen en daarmee het gedrag van het gezin kunnen beīnvloeden
  • Daadkracht: focus houden op het resultaat waarvoor je hulp is ingeroepen
  • Redelijke kennis van Excel, Word, Internet etcetera: bij het opstellen van financiële plannen is het handig, als je weet hoe je dit in Excel kunt berekenen en presenteren
  • Flexibiliteit: Accepteren dat plannen of afspraken soms anders lopen dan ze zijn afgesproken
  • Autonomie: je staat één op één ten opzichte van het gezin dat je begeleidt. Dat voelt soms eenzaam en kan leiden tot twijfel of je het wel goed doet (dat heeft iedere begeleider trouwens)
  • Uithoudingsvermogen

Niet afhaken hoor, omdat je niet in alles goed bent😀. Wat we hierboven schetsen is het ideaalbeeld dat van de hulpverlener bestaat en soms ben je beter in het één dan in het ander. Bovendien kijken we altijd bij het toewijzen van gezinnen die zich aanmelden wie er het beste bij zo'n gezin past. Soms is iemand nodig met meer daadkracht, soms iemand met meer inlevingsvermogen. Eigenlijk is alleen een goede basiskennis van Excel, Word en Internet de enige kennis waarvan we zeggen dat die nodig is in je werk als begeleider van gezinnen. Wat je er zelf voor terugkrijgt, is een schat aan ervaring met mensen die (meestal) in een andere situatie dan jij verkeren.

Ondersteuning

In je werk als hulpverlener sta je er niet alleen voor. Je maakt onderdeel uit van een groep van veertig vrijwilligers die allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Mocht je ergens niet uitkomen of iets niet weten, dan kun je op hen of de coördinator terugvallen. Verder krijg je bij de start een opleiding en ondersteunen we je met technische middelen zoals deze wiki.

De stappen na je aanmelding

Kennismaking

Allereerst maken we kennis bij een kop koffie. We leggen uit wat begeleiders doen, persoonlijke introductie van elkaar en willen graag weten wat je heeft gemotiveerd om je als vrijwilliger aan te melden en wat je drijfveren zijn. Waar we duidelijk in zijn, is dat we vooral kijken of er geen kans op teleurstelling is, omdat je het bijvoorbeeld in de praktijk moeilijk blijkt te vinden mensen te begeleiden. Het werk is niet zwaar, maar zoals hierboven beschreven: het vergt wel creativiteit en doorzettingsvermogen. Eigenlijk maken we het weinig mee dat we denken dat iemand het niet redt. Zelfs de kandidaten die eerst twijfelden of ze geschikt zijn, begeleiden nu met enthousiasme klanten, zeker gezien de resultaten die ze behalen bij het begeleiden van gezinnen met geldzorgen.

Tussen kennismaking en training

Als we het er alle drie over eens zijn dat je een goede aanwinst bent voor ons, melden we je aan als kandidaat hulpverlener. Je krijgt dan:

  • een mail met een link naar een vijftal videocursussen die je gevolgd dient te hebben voor de training
  • je ontvangt een mail van de Dienst Justis voor een (gratis) Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Hierin staat een link om de aanvraag (DIGID inlog) te voltooien
  • we melden je aan voor een driedaagse cursus (we proberen een cursus te vinden binnen een afstand van 50m km)

Training

We proberen je zo snel mogelijk op de driedaagse training te krijgen. Meestal worden die op drie opeenvolgende zaterdagen gegeven, waarin je met tien tot vijftien andere kandidaten les krijgt. Onderwerpen die hierbij onder meer aan de orde komen, zijn:

  • gedragsbeïnvloeding
  • oorzaak van schulden
  • praktijk en werkmethode

Naast de theorie omvat de training ook het uitvoeren, samen met je medecursisten, van praktijkoefeningen.

Na de training

Tijdens de trainingsperiode maken we een afspraak om van je te horen hoe je de training vond, hoe we binnen ons werkgebied werken en hoe we je verder kunnen begeleiden tijdens je eerste en volgende begeleiding van gezinnen met geldzorgen. Wees niet bang dat je meteen een gezin met een complexe geldsituatie gaat begeleiden. Je eerste ervaring zal waarschijnlijk zijn op het gebied van budgetbegeleiding en -coaching, dat wil zeggen inkomsten en uitgaven in balans brengen en zorgen dat het gezin leert hierbinnen te werken. De coördinator begeleidt je hierin, waarbij je zelf kunt aangeven hoe je dat voor je ziet. Meestal gaan we bij het eerste huisbezoek mee (als je dat wilt) en houden we regelmatig contact met elkaar. Tenslotte zijn er nog een paar formele punten die moeten worden afgehandeld:

  • Inleveren VOG
  • Inleveren presentielijst cursus
  • ondertekenen contract met jou, onze nieuwe vrijwilliger

Aan de slag

En dan is het: aan de slag. Je komt in een andere wereld, waar je van zult leren. Samen met veertig collega-begeleiders, je coördinator en de technische middelen zoals deze wiki, de nieuwsbrieven en in ieder geval vier bijeenkomsten per jaar, waarin we ervaringen in de begeleiding met elkaar delen ga je mensen helpen en de geldzorgen wegnemen. De ervaring en kennis die je opdoet is van onschatbare waarde,vinden wij, en jij straks hopelijk ook.

Nog vragen?

Natuurlijk kun je na het lezen van deze pagina vragen hebben. In dat geval is het het beste ons even te bellen. Onze contactgegevens staan op deze pagina