Incassobureau's

Uit SchuldhulpHulp
Versie door Harry (overleg | bijdragen) op 7 mei 2021 om 08:44
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Incassobureau's worden door crediteuren ingeschakeld, als er niet tijdig is betaald. Ondanks het feit dat er regels zijn, zijn er incassobureaus die het niet zo nauw hiermee nemen. Soms zijn incassobureaus ook deurwaarder. In dat geval dient wel duidelijk te zijn in welke hoedanigheid wordt gecommuniceerd.

De richtlijnen voor incassobureaus schrijven het volgende voor:

Als er door de oorsponkelijke crediteur nog geen 14 dagen brief is verstuurd

Nadat de vordering door de crediteur is overgedragen aan een incassobureau, dient er een 14 dagen brief te worden gestuurd (Zie ook deze pagina over incassokosten). In de 14 dagenbrief dienen de volgende punten te zijn opgenomen (anders is deze niet geldig):

  1. dat de vordering binnen 14 dagen (na ontvangst van de aanmaning) betaald dient te worden
  2. dat er na de 14 dagen incassokosten in rekening zullen worden gebracht

Als er wel een 14 dagen brief is verstuurd of deze termijn inmiddels is verstreken

Nadat de termijn van 14 dagen is verstreken of als er door de oorspronkelijke crediteur al een 14 dagen brief is verstuurd waarvan de termijn is verstreken, mag het incassobureau een brief sturen waarin het naast de vordering de extra kosten van incasso in rekening mag brengen. Hoe hoog de kosten zijn, is wettelijk bepaald en kan met behulp van deze rekentool worden berekend. Eventueel mag ook rente over de vordering in rekening worden gebracht; dit is door de overheid qua hoogte vastgelegd. Dit zijn de enige twee extra bedragen die in rekening mogen worden gebracht. Wordt er meer in rekening gebracht, maak dan bezwaar bij het incassobureau. Op de site vanConsuwijzerstaat deze voorbeeldbrief hiervoor.

Mocht alsnog niet worden betaald, dan kan het incassobureau de vordering overdragen aan een deurwaarder.

In onderstaande lijst staat wat een incassobureau wel en niet mag:

Wel Niet
aanmaningen sturen beslag leggen op spullen, bankrekening, loon of uitkering
herinneringen sturen woning leeghalen (ontruimen) of u uit huis zetten
contact met u opnemen om u te laten betalen aanmelden bij het BKR (Bureau Krediet Registratie)
vragen snel te betalen een dagvaarding sturen.
een deurwaarder inschakelen overspoelen met sms-berichten, e-mail of telefoontjes
  agressief behandelen, bijvoorbeeld: schelden, bang maken, dreigen met proceskosten, contact met u zoeken via sociale netwerken zoals Facebook of via uw werkgever of uitkeringsinstantie

Voorkomen en snel reageren blijven natuurlijk de beste maatregelen. Mocht je in je hulpverlening te maken krijgen met een incassobureau dat zich niet aan het bovenstaande houdt, maak dan bezwaar (en geef dit ook aan bij de crediteur). Verder, en dat is ter beoordeling aan de cliënt, is het een keuze maken om wel of niet in te gaan op de brieven van het incassobureau. Zeker als je proactief hebt gehandeld en het incassobureau zich niet houdt aan de regels, is de kans van slagen in een deurwaarderstraject kleiner (maar blijft de uitkomst onzeker).

Voor meer tips en tricks kun je terecht op de site van Consuwijzer