Hoge energieprijzen (2023)

Uit SchuldhulpHulp
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Opbouw rekening voor energie

De energierekening die je betaalt bestaat uit de volgende onderdelen (Stadsverwarming is even buiten beschouwing gelaten voor de eenvoud):

  • Kosten voor het gebruik van het netwerk en de infra zoals transport, kosten aansluiting, meter etc. (vast bedrag),
  • Kosten voor het gebruik van de energiedrager, de hoeveelheid energie die je verbruikt (flexibel),
  • Daarnaast betaal je belasting over je verbruik (de energiebelasting) en
  • Krijg je een vast bedrag aan korting op die energiebelasting.

Schematisch en vereenvoudigd ziet het er als volgt uit (voor zowel gas als electra):

Soort kosten Item Bedrag/maand Totale kosten/Maand
Vast
Vaste leveringskosten € 5


Netbeheerkosten € 23


Subtotaal vaste kosten


€ 28
Belasting (vast) Vermindering energiebelasting


- € 34

Flexibel
Verbruik € 82


Belasting verbruik (~ 20%) € 16


Subotaal Flexibel


€ 98

Totaal€ 92

Maatregelen hoge energieprijzen en compensatie

De energietoeslag voor 2023 wordt geregeld in de Wet Energietoeslag 2023. Die is pas in oktober 2023 in werking gegaan. Mensen die in aanmerking komen voor de energietoeslag van ca. € 1300 zullen het geld daarna krijgen. Vooraf is in maart al € 500 aan de huishoudens verstrekt die vorig jaar de toeslag al automatisch hebben ontvangen.

Het is ook de bedoeling dat uitwonende studenten eenmalig € 400,- tegemoetkoming in de energiekosten krijgen. Het gaat om studenten met een uitwonendenbeurs en daarnaast ook een aanvullende beurs in studiejaar 2023-2024. Het zou een gift moeten worden die in december door DUO wordt uitbetaald.

Klik hier voor de inhoud van, en voortgang bij de Wet Energietoeslag 2023 

De gemeenten bepalen of je in aanmerking komt voor energietoeslag. De landelijke overheid geeft als richtlijn dat mensen met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum inkomen(externe link)

' in aanmerking komen. Het sociaal minimum inkomen is het bedrag dat iemand volgens de overheid minimaal nodig heeft om van te leven. Het sociaal minimum hangt af van de leeftijd en leefsituatie.

De energietoeslag wordt niet meegeteld als inkomen. Door het ontvangen van energietoeslag gaan andere toeslagen of uitkeringen dus niet omlaag.

Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers. Voor gas wordt het maximale tarief € 1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief verlaagd tot € 0,40 per KWh en het maximale verbruik verhoogd tot 2.900 kWh. Voor het energieverbruik boven het plafond betalen huishoudens en andere kleinverbruikers het tarief zoals opgenomen in het energiecontract.

Met het prijsplafond vervalt een aantal tijdelijke maatregelen uit 2022 ter compensatie voor de gestegen energierekening. Dit zijn de lagere energiebelasting op elektriciteit, de extra teruggaaf energiebelasting en het verlaagde btw-tarief van 9% op energie vanaf juli  2022.

Het Noodfonds Energie is weer open tot eind maart 2024. Klik hier voor meer informatie. 


Mensen met schulden en betalingsregelingen

Hier is wellicht ruimte door opnieuw het budgetplan op te stellen en te heronderhandelen met crediteuren over aanpassing van de betalingsregeling.

Mensen in de schuldsanering / waar (loon)beslag op van toepassing is

Specifiek voor deze groep zijn er geen (aanvullende) maatregelen. Deze mensen leven in feite op bijstandsniveau en als zij niet vallen onder de voorwaarden voor de regeling voor minimum inkomens komen zij nog moeilijker rond. Op die regeling zou evt. toch een beroep kunnen worden gedaan omdat de aantoonbaar hogere woonlasten waarschijnlijk niet waren voorzien bij het bepalen van het Vrij te laten Bedrag (schuldsanering) of de Beslagvrije Voet (loonbeslag). Dit zal met respectievelijk Gemeente of Deurwaarder dienen te worden besproken (en evt. hogerop bij de Rechter Commissaris).

Zie ook deze pagina van Bureau WSNP.

Lokale invulling en uitvoering

Zoetermeer

Klik hier.

Katwijk

Ook in Katwijk is de landelijke energietoeslag 2022 (€ 800,- + € 500,- = € 1.300,-) beschikbaar. De inkomensgrens is verhoogd naar 150% van de bijstandsnorm.  Voor 2023 geldt dezelfde regeling. Voor meer informatie kijk op deze pagina.